maanantai 11. maaliskuuta 2013

Sellun keitto

Tässä työssä valmistimme kemiallisesti massaa. Keiton tarkoituksena on kemikaalejen ja lämmön avulla poistaa kuituja sitovaa ligniiniä sillälailla että hake kuituuntuu helposti. Nykyään sulfaattikeitto on ylivoimaisesti yleisin massan valmistuksen muoto. Aloitimme työn avaamalla sellunkeittimen kannen mutterit ja nostamalla kansi pois. Sitten täytimme keittimessä olevan suppilon hakkeella melkeen täyteen. Sitten lisäsimme suppiloon 2,7 litraa valkolipeää, lipeän jälkeen laskimme suppiloon niin paljon vettä että hakkeet peittyivät. Tämän jälkeen laitoimme kannen paikoilleen, kiristimme mutterit ja laitoimme pumpun jäähdytysvedenkierron päälle ja lähdimme ajamaan prosessia valvomoon. Ensiksi nostimme keittimen lämpötilan 700C täysillä tehoilla. Sen jälkeen lämpötilan nosto tapahtui seuraavasti 1aste/1min tällä tavalla nostimme lämpötilan 175 asteeseen asti. Kun tavoiteltu keittolämpötila oli saavutettu, keitimme sellua 170-175 asteen lämpötilassa 2h 45min. Kun sellua oli keitetty tarpeeksi kauvan niin ajoimme keittimen alas ja lopetimme keittämisen. Kun keitto oli lopetettu aloimme avaamaan paineenpoisto venttiiliä 10% kerrallaan, ettei paineet laskisi liian nopeaa. Kun paine oli laskenut alle 1bar, avasimme tyhjennysventtiilin, tästä venttiilistä saimme laskettua mustalipeät ulos. Kun olimme ottaneet mustalipeät pois, pesimme keittimen ja sellun, otimme myös tekemämme sellun talteen. Tässä muutamat kuvat työstä:

Sellunkeitin

Keittimestä kansi irti

Keittimen suppilo jossa hake

Suppilo keittimessä paikallaan (suppilossa myös valkolipeä)

Siemenssillä prosessin ohjailua

Valmiin massan pesua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti